Din 2 octombrie, incepe pe TVR International emisiunea „Dăruiește Românie!” prezentata de Carmen Târnoveanu. „Artiști, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 24 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României.
„N-ai bănui, dar profesia aceasta chiar trăieşte în registrul tainei. Deschide drumuri pe care n-ai fi îndrăznit să porneşti şi îţi dă voie să ţii de mână oameni care te lasă să te găseşti pe tine însuţi. Îmi amintesc că ascultam Radio Contact cu atâta atenţie, încât, chiar dacă, la momentul acela, nu cunoşteam vocabularul specific meseriei, puteam să descriu, cu exactitate, ce se întâmpla într-o ora de emisie. Adică, ştiam că emisiunea începe cu o scurtă prezentare, că anumite melodii se repetă la intervale clare de timp… Eram fascinată de radio, de cum se armonizează vocile într-un aparat pentru a-ţi spune o poveste. Am ştiut dintotdeauna că şi eu pot face asta! Nu mă întrebăţi de ce, nici acum nu ştiu… Îmi alegeam fragmente din articolele din ziare şi le citeam cu voce tare prin casă, imaginandu-mi că vorbesc la radio. Nici părinţii mei nu ştiu istoriile astea, e prima dată când vorbesc, să zicem, serios despre ceva ce întotdeauna mi s-a părut doar o joacă …
Eram un copil pe-atunci, deci, se întelege că nu îmi era greu să cred că totul este posibil… Şi a fost. După admiterea la facultate, la un început de toamnă, am auzit la radio de un concurs de preselecţie. M-am înscris, m-am prezentat şi m-au acceptat. Am început cu emisii în weekend, apoi emisii de linie şi, mai târziu, emisiuni de autor. Am rămas în radio 12 ani, iar după primii 5, am început să lucrez, în paralel, ca moderator, şi în televiziune. Meseria aceasta este una vocaţională. Deci, foarte puţin din ce fac îmi aparţine. Restul e numai Dumnezeu care m-a însoţit la fiecare pas. Nu am avut şansa unui mentor, nu a deschis nimeni uşi în locul meu, însă mi-au ieşit în cale destui oameni care m-au lăsat să încerc. Iar ca să reuşeşti, de foarte multe ori, e nevoie doar de o încercare…
Din 2002, de când am avut prima emisiune, şi până astăzi, nu vreau să socotesc câţi ani s-au adunat. Ani cu momente de exuberanţă absolută, dar şi de dezamăgire zdrobitoare. În 2014 m-am mutat la Bucureşti, o decizie prea mult amânată şi, în cele din urmă, determinată de alt motiv decât cel profesional. Ori, asta mă face să cred că „era scris în stele” să trec p-aici. Ultimii 5 ani la Radio România, Studioul din Iaşi, am realizat exclusiv emisiuni pentru românii din străinătate, iar când am ajuns la Bucureşti, ce să vezi, primul proiect important care mi s-a încredinţat a fost la TVR Internaţional. Credeţi în coincidenţe? Eu nu. Îi spun tot Dumnezeu.
În prezent, Carmen Târnoveanu este jurnalist senior, moderator pentru TVR Internaţional unde a semnat în dreptul unor proiecte ca TVR Internaţional, 20 de ani!, România ca tine!, Mai pe româneşte, Românii după Brexit. Irlanda de Nord sau Înainte şi după… România.De asemenea, Carmen Târnoveanu este gazda Galelor de susţinere a României la Eurovision 2019 şi moderatorul emisiunii Dăruieşte Românie!, emisiune de divertisment pentru românii din străinătate.
Cred că TVR Internaţional are un bazin de public special şi foarte important, o resursă umană cu un impact major pentru reaşezarea României. E un privilegiu să-i cunoşti pe oamenii aceştia, să intri în casele lor, să-ţi fie asociată identitatea cu reuşita lor, să-ţi fie permis să le spui povestea cu cuvintele tale… Ce e de neînţeles pentru mine este faptul că nu există niciun mecanism de promovare reală a acestor realităţi care completează imaginea României, într-o manieră unică şi, de cele mi multe ori, onorantă.
Carmen Târnoveanu este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a Facultăţii de Filosofie, ambele în cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi. A frecventat cursurile unui Master în Ştiintele Comunicării, însă, disertaţia a ramăs pe birou, în redacţie.
În ziua susţinerii examenului a trebuit să înlocuiesc pe cineva la prezentare, iar alegerea mea a fost evidentă. La capitolul work in progress, adaug şi un doctorat început de două ori şi, încă în derulare şi, o să spuneţi că glumesc, şcoala de şoferi.”