Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin! Ce spune medicul specialist!

659

Nenumărate pacinete care au sufert de cancer uterin vor să ştie care sunt ultimile noutăţi în domeniu şi ce recomandări are medicul pentru această problemă mondială. Am stat de vorbă cu medicul oncolog Cornel Marius Pirciu, medic la Institutul Oncologic Profesor doctor Alexandru Trestioreanu Bucureşti şi am aflat noutăţile în domeniul acesta al medicinei şi ce măsuri se mai pot lua.

“Neoplasmul de col uterin e unul dintre cele mai de temut cancere ale femeilor, în România reprezentând a doua cauză de mortalitate prin cancer genital feminin, dupa cel de sân. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin au la baza infecţia persistentă cu virusul papiloma uman (HPV), care pe măsură ce se cronicizează induce apariţia leziunilor precancerose urmate de procesul de malignizare de la nivel epitelial. Particularitatea acestui tip de cancer consă în posibilitatea de prevenţie prin vaccinare împotriva tulpinilor cu potenţial oncogen înalt, respectiv HPV 16 şi HPV 18. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă imunizarea cu prioritate a fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani deoarece s-a dovedit că în acest interval apare cel mai puternic rspuns imun, vaccinul fiind şi mai eficient dacă e administrate înainte de începerea vieţii sexuale”, ne-am spus medicul oncolog Cornel Marius Pirciu, medic la Institutul Oncologic Profesor doctor Alexandru Trestioreanu Bucureşti.

Tot el ne-a mai mărturisit că “la nivel mondial, din ce în ce mai multe ţări recunosc această patologie ca fiind o problemă de sănătate publică, iar cel mai bun exemplu e cel al Australiei, care se anunţă a fi prima ţară în care cancerul de col uterin va fi eradicat în următorii 20 de ani, mulţumită măsurilor de vaccinare şi screening implementate! În România însă, campaniile anti-vaccinare duse de persoane neavizate suprapuse lipsei de informare şi nivelului relativ scăzut al educaţiei medicale în rândul populaţiei ne determină pe noi, medicii să ducem o adevărată muncă de convingere cu pacientele.

Trebuie să vă spun că vaccinul anti HPV nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate deoarece nu conţine virusul ca atare, ci doar anumite particule proteice care determină sistemul imunitar al pacientei să producă anticorpi. Totodată, pentru o eficientă maxima, în vaccin se regăsesc şi adjuvanţi în cantităţi extrem de mici de tipul sulfatului de aluminiu, o substanţă pe care o întâlnim inclusiv în aer, în alimente sau în produsele cosmetice. Contrar unor zvonuri nefondate, vaccinul anti HPV  nu conţine Thiomersal sau vreo substanţă pe bază de mercur.

O altă medotă de prevenţie a cancerului de col uterin constă în screening-ul leziunilor preneoplazice.  Indiferent de momentul începerii vieţii sexuale, fiecare femeie cu vârsta între 21-29 de ani, trebuie sa se adreseze medicului ginecolog o dată la 3 ani, pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Pentru intervalul 30-64 de ani, screeningul trebuie facut din 5 în 5 ani şi consta în examen citologic combinat cu testare HPV”, a mai mărturisit medicul.