FPIOR avertizează colegii din industrie în legătură cu contractele de consultanță pentru măsura Ucraina!

8
Ruxandra Stoica
Ruxandra Stoica

În toamna acestui an, Primul Ministru Nicolae Ciucă și Ministrul Antreprenoriatului și Turismului anunțau o nouă schemă de sprijin pentru industria ospitalității. Acest plan se dorește să se deruleze în baza cadrului Temporar Ucraina și are ca scop compensarea firmelor din industria ospitalității pentru creșterile cheltuielilor totale, generate de criza războiului din Ucraina. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România avertizează colegii din industrie în legătură cu contractele de consultanță pentru măsura Ucraina, având în vedere că deocamdată nu există detalii concrete în legătură cu această schemă de ajutor. Iată ce a declarat Ruxandra Stoica, Vicepreședinte FPIOR.

 

„Din momentul în care autoritățile au anunțat această schemă și până acum, planul a suferit numeroase modificări importante. În primul rând, dacă la început se vorbea de o alocare bugetară de sute de milioane de euro, proiectul de buget aprobat săptămâna trecută în Parlament oferă acestei scheme fabuloasa sumă de 0 lei și 0 bani. În noiembrie 2022, la o întâlnire a Cancelariei Primului Ministru cu Ministrul Antreprenoriatului și reprezentantii mediului privat la care am participat și noi, FPIOR, s-a anunțat că banii alocați pentru această schemă vor fi alocați din fonduri europene, urmând ca MIPE să vină cu detaliile concrete legate de programul european (POR, POS etc.) din care vor veni cele 350 milioane de euro și de condițiile de eligibilitate și criterii noi care vor trebui introduse în schemă ca urmare a faptului că banii vor veni din fonduri europene. Până la data de 20 decembrie 2022 nici Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și nici Cancelaria Primului Ministru nu ne-au putut confirma că MIPE a stabilit alocarea acestor bani și nu avem în acest moment nici o schemă de ajutor clară cu cerințe, criterii și condiții clare dar nici certitudinea că această schemă se va concretiza vreodată cu adevărat.”, a punctat Ruxandra Stoica, Vicepreședinte FPIOR.

Această măsură se dorea a fi un semn de bună credință care să compenseze și faptul că măsura Horeca 2 nu s-a mai concretizat deoarece Guvernul nu a aprobat la timp măsura și nu au mai avut permisiunea Comisiei Europene să ofere ajutoare în baza cadrul temporar COVID care tocmai expirase.

 

„În aceste condiții și având în vedere că observăm în piață o efervescență a ofertelor de consultanță pentru schema Ucraina, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România recomandă tuturor operatorilor din industria ospitalității să nu încheie niciun contract cu nicio firmă de consultanță pentru această măsură până când lucrurile nu se vor concretiza. Reprezentanții FPIOR vor anunța imediat ce va exista schema finală și detalii concrete de anunțat despre această schemă.”, adaugă Ruxandra Stoica, Vicepreședinte FPIOR.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității reprezintă interesele unui număr de operatori din industria ospitalității din toată țara. FPIOR este dedicată creării unei comunități de profesioniști care să găseașcă și să implementeze cele mai bune soluții pentru industria ospitalității, nu doar apărându-i interesele în discuțiile cu autoritățile, dar și creând noi oportunități și platforme pentru ca jucătorii din industrie să fie mai eficienți și să ofere produse și servicii de cea mai înaltă calitate utilizatorului final. Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității sunt patronatele locale HORETIM Timișoara, Organizația Patronală Horeca Transilvania (Cluj), Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș, Asociația Ospitalității Bihor, Hore Ca’N Maramu (Maramureș), Asociația HORECA Sibiu şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni, Asociația Patronală Costinești, Asociația Patronală Eforia Turistică, Asociația Patronală a Turismului din Delta Dunării, Asociația Patronală a Operatorilor de Plaje Mamaia Nord-Năvodari, Organizația Patronală HORECA Sfântul Gheorghe, Organizația Patronală HORECA Miercurea Ciuc și Organizația Patronală HORECA Odorheiul Secuiesc.

 

Urmărește FPIOR aici: https://www.facebook.com/FPIOR https://fpior.org/