Georgiana Onuti face arta din traditiile bucovinene de iarna!

112
tanara Georgiana Onuti
tanara Georgiana Onuti

Micuta artista isi traieste copilăria prin pastrarea traditiei bucovinene. Ea readuce in fiecare an la lumina obiceiurile de iarna, obiceiuri păstrate de sute de ani din generație in generatie – Jocul caprei, Jocul mosilor, Jocul calutilor, care „sunt sfinte si merita pastrate cu orice pret”- dupa cum ea insasi declara.

Artista de doar 12 ani face parte din   ansamblul Mostenitorii Bucovinei, condus de profesorul Carolica Bordea si este mare iubitoare a cantecului popular si folclorului sub toate formele si aspectele: „Folclorul vine cu poezia si tabloul sau din trecut, cu povestea vietii oamenilor, descrisa arhaic, iar eu, de cate ori ascult cantecele artistilor mari, imi si imaginez ca pe un film-mesajul si continutul textului din cantec”, spune Georgiana.

Nascuta si crescuta in frumoasa Bucovina, zona in care obiceiurile sunt inca vii in fiecare sat si oras, artista participa activ alaturi de sute de oameni la punerea traditiilor in scena in fata publicului. „Luna Decembrie e un spectacol total si oamenii vin cu copii mici si ne urmaresc. Suntem sute de colindatori si dansatori care ridicam traditiile si obiceiurile la rang de arta. Asa m-am atasat si eu de cantec, de obiceiuri, deoarece si eu mergeam de fiecare data alaturi de parintii mei sa vad spectacolul impresionant. Ma simt atasata de tot ceea ce este autentic romanesc si ne reprezinta ca popor”, adauga ea.

Cu o activitate febrila in domeniul artistic, Georgiana are in permanenta piese in lucru. In urma cu doua luni a inregistrat un cantec despre Bucovina, prin care a vrut sa exprime maretia locului ce pentru ea inseamna acasa.

Dupa ce anul trecut a lansat de Craciun o ruga emotionanta catre Mos Craciun pentru copiii necajiti – „Mos Craciune, Mos Craciune”, luna aceasta ea a inregistrat un alt cantec pentru anul nou, mai exact pentru momentul trecerii dintre ani, urmand ca in lunile ianuarie si februarie ale anului 2020 sa lanseze alte melodii, surprize pentru fanii ei.

„Ofer in dar romanilor cu ocazia sfintelor Sarbatori un mix de colinde si obiceiuri, prin care vreau sa transmit dragostea sufletului meu pentru oameni! Va doresc tuturor sanatate, bucurii de la cei dragi si pentru cei dragi, un an nou binecuvantat!”, suna mesajul talentatei artiste.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=hVS_95bEoQc