Insulele Prinților de lângă Istanbul – Un loc ce nu trebuie ratat dacă vizitezi Turcia

19
insula in turcia
insula in turcia

La sud de Istanbul, în Marea Marmara, Insulele Prinților oferă un peisaj demn de admirat. Odată ajunși aici, vizitatorii se pot bucura de experiențe unice prin care pot să se plimbe pe plaje, străzi, să admire arhitectura locală și să se bucure de celebrele rețete turcești.

Insulele Prinților se regăsesc chiar lângă Istanbul și oferă un loc ideal pentru cei care vor să experimenteze o vacanță liniștită, departe de agitația Istanbulului. Pe insule pot fi vizitate conace celebre unde au locuit unii dintre cei mai faimoși scriitori din Turcia.

Insulele Prinților sunt formate din nouă insule: Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Insula Sedef, Yassıada, Sivriada, Insula Kaşık și Insula Tavşan. Doar Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada și Insula Sedef pot fi accesate cu ușurință cu ajutorul serviciilor zilnice de transport oferite de feriboturi, care pot veni atât din partea europeană cât și din cea asiatică a Istanbulului. Străzile de pe aceste insule sunt închise traficului pentru mașini.

Potrivit izvoarelor istorice, Insulele Prinților au fost numite astfel după ce au devenit un loc în care prinții, împărații și împărătesele au fost exilați în timpul Imperiului Roman de Răsărit. Insulele au fost și schit pentru cler și, totodată, destinație de vacanță de vară pentru monarhii care au domnit de-a lungul istoriei Turciei. Pe insule au locuit și autori celebri turci și lideri politici mondiali.

Deși Insulele Prințului au patru anotimpuri distincte, primăvara și vara sunt cele mai indicate anotimpuri pentru a le vizita. Restaurantele de pe insulă oferă tuturo vizitatorilor care le trec pragul pește proaspăt de sezon și selecții variate de aperitive și vinuri turcești, dar și salate.

Locuri de vizitat in Turcia
Locuri de vizitat in Turcia

Cea mai mare insulă

Cea mai mare insula este insula Büyükada care se traduce prin „Insula mare” din limba turcă. Insula poate fi tranzitată de pe bicicletă, iar vizitatorii pot face chiar și picnicuri în pădurile de acolo. Insula are un turn cu ceas care este foarte aproape de debarcader. Totodată, aici poate fi găsită și mănăstirea Aya Yorgi și Yuce Tepe care sunt atracții importante. Mănăstirea este un loc ideal pentru credincioșii ortodocși și este folosită și astăzi. Vizitatorii din țară și din străinătate fac, de asemenea, jurămintele în interiorul și în afara capelei pentru a-și îndeplini dorințele.

Clădiri istorice atractive

Heybeliada, (sau „Insula cu Sacoșă”) se numește așa întrucât pe hartă arată chiar ca o sacoșă. Este a doua insula ca mărime din grupul de Insule a Prinților. Heybeliada găzduiește mai multe structuri istorice, ca de exemplu Sinagoga Bey Yaakov și Biserica Aya Nicola. Insula are și o școală care îi pregătește pe clerici și care în prezent găzduiește și festivaluri și evenimente importante de pe insulă. Vizitatorii ajunși acolo pot vedea și Parcul Natural Degirmenburnu de pe bicicletă sau în mers.

Altarul celebrului povestitor Sait Faik

Burgazada este a treia insula ca mărime din Insulele Prințilo. Burgazada găzduiește mai multe structuri istorice, precum muzeul Sait Faik, care este una dintre atracțiile principale. Mănăstirea Aya Yorgi Garibi domină priveliștea și iese în evidența prin pereții și clopotul care sunt pictați în tonuri albastru și în alb. Muzeul Sait Faik este în fosta casă a poetului și povestitorului turc Sait Faik Abasyank.

Insula roșie

Kinaliada este cea mai apropiată insula de orașul Istanbul și este o alegere excelentă pentru o evadare rapidă și liniștită din agitația orașului. Micuța insula numită după marquis-ul care a descoperit-o la acea vreme poate fi traversată în nu mai mult de jumătate de oră.