Ioana Gomoi iti arata ceea ce nu stiai despre Afghanistan

26
ioana si ambasadorul afganistnului
ioana si ambasadorul afganistnului

Recent jurnalista romanca Ioana Gomoi s-a intalnit la Beijing cu Ambasadorul Afghanistanului in China, Javid Qaem. Acestia au purtat o discutie amicala despre Afghanistan si cultura Afghana. „Problema pe care o intalnesc cel mai des este ca oamenii nu au vazut Afghanistanul. Informatia pe care o primesc este filtrata. Si de cele mai multe ori infomatia nu este adevarata”, spune Qaem.

Ioana Afghanistan
Ioana Afghanistan

Este Afghanistanul periculos de vizitat? „Astazi da. In ultima perioada violenta este in crestere. Dar in general nu. In ultimii 20 de ani a fost prezentat in media ca este foarte periculos. Si nu a fost. Foarte multi oamenii au vizitat. Sunt foarte multe locuri de vizitat. Dar acum, in ultima luna si jumatate, violenta este in crestere.”, spune Ambasadorul Afghan. In timp ce viitorul existential al actualuilui steag al Afghanistanului in regimul Taliban este pus sub semnul intrebarii, Qaem spune depre steagul multicolor „Rosul simbolizeaza efortul nostru, sangele varsat pentru tara nostra. In timp ce verdele simbolizeaza viitorul sau chiar prezentul nostru, prosperitatea”, Afghanistanul este cel mai mare producator de covoare din lume si are o multime de resurse minerale, dar si de pietre pretioase si semi-pretioase. Un lucru uimitor este faptul ca Inainte de Islam, Afghanistanul a fost o tara Budista. Budismul a ajuns in China din Afghanistan.

steag
steag

„In Afghanistan au existat cele mai mari centre Budiste’’, spune Ambasadorul.
Qaem a vorbit putin si despre viata lui personala, dar si despre pasiunile sale. Acesta este Doctor, a studiat Medicina iar astazi este Ambasadorul Afghanistanul in China. „In Medicina pot ajuta oamenii unul cate unul, dar daca sunt in Poltica si influentez strategii, cu o singura strategie buna si implementarea acestei strategii pot ajuta sute de mii de oameni odata.”

ioana gomoi la interviu
ioana gomoi la interviu

In concluzie, desi viitorul Afghanistanului e mai sumbru ca niciodata, intr-o nota total optimista si plina de speranta, Ambasadorul Qaem spune „Pot sa am cu singurata multe lucruri in China, dar acasa e acasa. Sunt lucruri pe care nu le poti explica. Cu toate problemele pe care le are, Afghanistanul are propria lui atractie”.