Istoria prinde viață în Centrul Istoric din Bucuresti!

1018

București FM, postul public de radio al Capitalei, te așteaptă în perioada 15 septembrie – 10 noiembrie, în Centrul Istoric (zona Băncii Naționale), la expoziția România 100 – Eu Aleg România, pentru a redescoperi 100 de momente esențiale din istoria românilor. Vei afla despre 100 de momente esenţiale din Istoria românilor, 100 de evenimente ce au determinat construirea unei naţiuni unite, puternice, demne şi independente, 100 de momente definitorii din istoria românilor pentru Centenarul României. București Fm a deschis expoziția ,,Istoria Românilor în 100 de momente esențiale” sâmbătă, 15 septembrie, cu defilarea Asociației ”6 Dorobanți”, primul grup de reconstituire istorică din România, care comemorează tradițiile Regimentului 6 Dorobanți ,”Mihai Viteazu”, una din cele mai prestigioase unități ale armatei române, componentă a garnizoanei București.

”A fost un eveniment în primul rând emoționant! Să vezi și să atingi costume despre care doar ai citit în cărțile de istorie este un lucru pe care îl poți descrie foarte greu în cuvinte. București Fm dorește ca în această perioadă să aducă la viață 100 de ani de istorie românaescă prin evenimente interactive și atractive. Vă așteptam cu mic cu mare. Nu veți regreta!”, spune Flavia Voinea – managerul București Fm.

În fața a zeci de persoane, istoria a revenit la viață. Turiști și bucureșteni, copii și persoane de toate vârstele au asistat fascinați la povestea uniformelor militare, uniforme care au povești de sine stătătoare. Fiecare uniformă definește nu doar perioadele din trecutul țării, ci povestea legată de vreme și vremuri. Cei care le-au îmbrăcat, membrii Asociației „6 Dorobanți”, nu sunt militari de carieră, ci oameni pasionați de istorie: arhitecți, ingineri, elevi, studenți. Cu ajutorul lor, cei prezenți au aflat simbolistica uniformelor, anul de proveniență, gradul aferent și detalii din istoria anilor prezentați. Un moment emoționant a fost prezentarea Drapelului de luptă din 1872 – folosit și în Primul Război Mondial.

Istoria se învață de mic. Dintre cei aflați la fața locului, echipa București Fm a remarcat și aplaudat pe cel mai mic: un puști de aproximativ 1 an. Cu ochii mari și privirea plină de curiozitate se uita atent la tot ceea ce făceau cei din Regimentul 6 Dorobanți. Nici nu a clipit atunci când a fost prezentat drapelul. Un singur lucru a făcut pe tot parcursul evenimentului: și-a ros jucăria de pluș. Și părea că o roade cu atât mai intens cu cât îl emoționa mai tare vreuna dintre uniforme sau dintre demonstrații. Întrebați despre evenmentul București Fm și reacția fabuloasă a copilului, părinții au spus echipei: ”Ne bucură faptul că am putut asista la un asemenea eveniment. Istoria nu trebuie uitată. Copilul nostru are dreptul să își cunoască strămoșii și e bine că e atras încă de la vârsta aceasta. Felicitări organizatorilor!”

În timp ce Regimentul simula diferite mișcări și tactici militare, cei prezenți făceau poze și îi aplaudau. Cât despre poze, aceștia nu au fost lăsați să plece fără ca bucureștenii să nu imortalizeze în telefon selfie-uri sau poze la panouri.

Echipa București Fm a oferit steaguri cadou tuturor participanților.

București Fm va continua în fiecare weekend seria evenimentelor, având pregătite multe surprize. De exemplu: sesiune de tras cu arcul, cea mai mare hartă a României, atelier de lut dedicat centenarului, costume de epocă din istoria țării, etc.

Nu uita!

Istoria prinde viață din 15 septembrie 2018 pana pe 10 noiembrie 2018, în Centrul Istoric (pe strada Lipscani, segmentul cuprins între strada Eugen Carada și strada Smârdan), la un eveniment marca București FM. Expoziția în aer liber va fi deschisă până pe 10 noiembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Municipiului București. România 100 – Eu Aleg România este un proiect cultural Radio România susținut de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, care se desfășoară în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Tg. Mureș, Timișoara, Arad, Sibiu, Sighetul Marmației.

La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România îți prezintă cele mai importante 100 de momente din istoria poporului român într-o expoziție fotografică de excepție!