„Jocurile timpului”, un incitant serial SF şi de aventură – în premieră la TVR 1

174
actorii din misterele timpului - NFresneda_RSancho_AGarrido_HSilva
actorii din misterele timpului - NFresneda_RSancho_AGarrido_HSilva

Din 11 mai, TVR 1 difuzează producţia spaniolă „Jocurile timpului” (El Ministerio del Tiempo), în care trei eroi străbat istoria tumultuoasă a Spaniei, întâlnind figuri celebre, printre care regina Isabela de Castilia, scriitorii Miguel de Cervantes şi Lope de Vega sau pictorul Pablo Picasso.

Il Ministerio del Tiempo - tvr1
Il Ministerio del Tiempo – tvr1

Primele trei serii ale cunoscutei serii spaniole Jocurile timpului (El Ministerio Del Tiempo), lansate în perioada 2015-2017, vor putea fi urmărite în premieră la TVR 1 începând cu 11 mai. Cele trei sezoane – sezonul 1: 8 episoade, sezonul 2: 13 episoade şi sezonul 3: 13 episoade – ne introduc într-o lume fascinantă, în care Jocurile timpului reprezintă cel mai bine păstrat secret al statului spaniol: o instituţie guvernamentală secretă, care raportează direct Primului Ministru. Patrulele sale păzesc uşile care permit călătoria în timp, astfel încât niciun intrus din alte epoci să nu poată interveni asupra istoriei în propriul interes. În prima săptămână* de difuzare, la TVR 1 sunt programate primele două episoade – 11 şi 12 mai, ora 22.00, apoi serialul va putea fi urmărit de luni până joi, la aceeaşi oră.

Il Ministerio del Tiempo serial
Il Ministerio del Tiempo serial

Alonso de Entrerios, un soldat din secolul XVI, Amelia Folch, o studentă din secolul XIX, şi Julian Martinez, un paramedic din zilele noastre sunt recrutaţi de o agenţie secretă numită Jocurile timpului, cu scopul de a împiedica indivizi cu idei malefice să modifice cursul istoriei. Folosindu-se de uşi care înlesnesc călătoria în timp, cei trei eroi străbat istoria tumultuoasă a Spaniei, întâlnind figuri celebre ca regina Isabela de Castilia, scriitorii Miguel de Cervantes şi Lope de Vega sau pictorul Pablo Picasso. Sediul central al Jocurilor timpului a fost stabilit în abandonatul Palat al Ducesei de Sueca din Madrid, dar locurile de filmare au inclus şi alte zone din Spania.

Misterele timpului - Poster
Misterele timpului – Poster

Seria a primit în 2015 Premiul Ondas** pentru cel mai bun serial spaniol. În 2017, la Premios Feroz (echivalentul Golden Globes pentru producţiile spaniole), aceeaşi serie a câştigat titlurile pentru cel mai bun serial, cea mai bună actriţă în rol principal (Aura Garrido) şi cel mai bun actor în rol secundar – Hugo Silva.

În distribuţia serialului, în rolurile principale îi întâlnim pe actorii spanioli Rodolfo Sancho, Aura Garrido (actriţă pe care telespectatorii TVR 1 o cunosc din producţia Aventurile capitanului Alatriste, difuzată de TVR 1 în 2019), Nacho Fresneda, Cayetana Guillen-Cuervo. Numeroşi alţi actori au roluri episodice în Il Ministerio Del Tiempo.

Conform declaraţiilor lui Javier Olivares, unul dintre scenarişti, sursele de inspiraţie pentru Jocurile timpului au fost romanul The Gates of Anubis, al lui Tim Powers şi filmul Time After Time (1979), pelicula numărându-se printre preferatele acestuia.

Portugalia a fost prima ţară care a adaptat local seria spaniolă, cu o versiune intitulată Ministerio do Tempo. Până în decembrie 2016, serialul tv a fost distribuit în China. În Statele Unite, serialul a fost difuzat pe platforme online începând cu 2017, iar în India, din 2018.

În luna aprilie a acestui an, RTVE, televiziunea publică spaniolă, a difuzat sub forma unui maraton primele trei serii ale Jocurilor Timpului, pregătind astfel telespectatorii pentru lansarea celei de-a patra serii, programate în luna mai 2020.

* 11-17 mai este săptămâna speranţei şi a muzicii la TVR: miercuri, 13, joi, 14 şi sâmbătă, 16 mai, de la ora 22.00, TVR transmite două evenimente muzicale unice: „Deschideţi poarta soarelui”, primul show muzical înregistrat online cu peste 70 de artişti şi spectacolul „Eurovision: Europe shine a light”, difuzat  simultan de televiziunile publice din peste 40 de ţări.

** acordat, începând din 1954, de Radio Barcelona, pentru performanţa producţiilor audio-vizuale, industriei muzicale, cinema