Premieră în medicina din România. Se lansează Programul Stomacare, care le oferă asistentelor competențe în Stomaterapie

149

Șansă de a beneficia de îngrijire la nivelul standardelor internaționale pentru pacienții care au fost operați de cancer de colon. Acest lucru va fi posibil datorită Programului Stomacare, care va fi lansat pe 22 februarie și care își propune să creeze un corp al asistentelor cu competențe în Stomaterapie. Peste 60 de asistente, din peste 30 de unități medicale, vor beneficia de pregătire specializată în cadrul primul Curs de Pregătire destinat asistentelor care lucrează cu pacienți operați cu stoma. Programul, care este creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România,  se desfășoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de țări. Cea mai bună situație se înregistrează în Germania, unde sunt 700 de asistenți medicali specializați în stomaterapie.  Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi.

În România,  6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți foarte mari în readaptarea la viața de zi cu zi. Aceeași problemă este întâlnită și la 9 din 10 pacienți cu ileostomie. În acest context, Programul Stomacare este primul proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacientului stomizat, și are ca scop pregătirea asistentelor pentru a oferi o îngrijire specializată și corectă pacienților cu stoma.

Prin Programul Stomacare ne propunem să creăm un Corp al Asistentelor Profesioniste cu Competențe în Stomaterapie, care să constituie nucleul îngrijirii profesioniste a pacienților care au trecut printr-o rezecție de intestin și scoaterea acestuia la piele, în urma unui cancer colorectal sau boli inflamatorii intestinale și sunt nevoiți să trăiască cu o stomă. Un alt aspect exptrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienții vor fi incluși într-un studiu de viață , iar la final vom avea informații clare despre cum vom putea trece la următorul nivel în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții lor”, declară Andra Stoian, manager de proiect Stomacare.

Programul va fi lansat în perioada 22-23 februarie 2019, când  va avea loc la Hotel Marshal Garden, Sala Panorama, București, primul Curs de pregătire destinat asistentelor care lucrează cel mai des cu pacienți operați cu stoma. Cursul presupune un training specializat pe care îl vor primi asistentele și își propune să fie un prim pas spre a defini standardele în stomaterapie în România. Prin Programul Stomacare, organizatorii vor să creeze un Corp al Asistentelor cu Competențe în Stomaterapie, care să devină, la rândul lor, formatori pentru celelalte asistente care își doresc această specializare. Asistentele cu competențe în stomaterapie sunt cele care pregătesc pacientul pentru operație, îi oferă prima îngrijire și învață pacientul și aparținătorii cum să îngrijească corect tegumentul.

Programul Stomacare pune în centrul sistemului pacientul, care trebuie tratat cu transparență și informat complet asupra ceea ce urmează să i se întâmple și a metodelor prin care își poate îmbunătăți calitatea vieții. Principiul de bază este respectarea  demnității acestuia și a tuturor drepturilor sale. Prin aplicarea acestui program, organizatorii își propun creșterea accesului la servicii de sănătate de bază pentru toți pacienții cu stomă, în special pentru cei vulnerabili și dezavantajați și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor furnizate de către persoanele/entitățile care intră în contact cu pacientul cu stomă. În acest scop, ca prim pas se urmărește formarea adecvată și responsabilizarea personalului medical prin comunicarea standardelor de îngrijire în stomaterapie și sedimentarea atitudinii și comportamentului profesionist și etic față de pacient.

În total, în țara noastră sunt peste 20.000 de persoane care au depășit cancerul colorectal sau o boală inflamatorie intestinală. Cei mai mulți nu primesc tratamentul corespunzător. Unul dintre motive este acela că în România nu există specializarea de stomaterapeut, așa cum se întâmplă în peste20 de țări din Uuniunea Europeană.

Programul Stomacare este organizat de  Medical Express și este creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România.  Cu o experiență de 20 de ani pe piața medicală din România, Medical Express este una dintre cele mai importante companii distribuitoare de produse și dispozitive medicale din România.