Psihologul Marius Zamfir, premiu de excelenta la Gala RADAR DE MEDIA!

18
Psihologul Marius Zamfir, premiu de excelenta la Gala RADAR DE MEDIA!
Psihologul Marius Zamfir, premiu de excelenta la Gala RADAR DE MEDIA!
La cateva luni dupa ce a organizat conferinta revelatoare „Schimbare de Paradigma in autism”, menita a schimba perceptiile asupra tulburarilor din TSA, psihologul Marius Zamfir a fost recompensat cu premiu de excelenta la Gala „Radar de Media”. Evenimentul, gazduit de un centru de lux de evenimente din Otopeni, a reunit nume mari din viata culturala precum Gheorghe Zamfir, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Dan Negru, Marina Almasan sau Catalin Botezatu.
„Sunt onorat. A fost o conferinta in care am incercat sa schimbam aceasta paradigma, ca autismul este un diagnostic pe viata si am dovedit ca de cele mai multe ori sunt si tulburari organice, mai ales ale aparatului digestiv, si ca acesti copii au sanse de recuperare foarte mare, daca se intervine devreme si daca se merge in paralel pe langa terapiile specifice si cu analize din punct de vedere medical pentru a se identifica cauzele acetei tulburari”, a declarat psihologul Marius Zamfir, atunci cand si-a ridicat premiul acordat de prezentatorii Claudiu Dumitrache si Simona Taranu.
Psihologul clinician Marius Zamfir, expert in psihologie clinica si judiciara, trage mai multe semnale de alarma in ceea ce priveste autismul la nivel mondial. „În acest moment, ramurile care ar fi trebuit să ofere răspunsuri la ceea ce este cu adevărat autismul şi care sunt cauzele lui, nu au un răspuns concret. Ne referim aici atât la medicină cât şi la psihologie. După cum se știe în acest moment nu există nici un instrument medical de diagnosticare a autismului din interiorul lui, adică nu avem nici un tip de analiză medicală (genetică, EEG, RMN, de sânge, etc), care să concluzioneze la final faptul că o persoană are autism, deoarece aşa a relevat analiza respectivă. Mai mult, în acest moment nu există nici un tratament medical de vindecare sau ameliorare a autismului, ci doar tratamente care ameliorează doar anumite simptome şi comportamente specifice autismului”, spune Marius Zamfir, absolvent a doua mastere: unul in Psihologie Clinica si Interventie Psihologica si unul de Expertiza Psihologicaa judiciara si psiholofie clinica.
In luna martie a acestui an, psihologul clinician Marius Zamfir a organizat Conferinta „Schimbare de paradigma in autism”, unde au fost prezenti specialisti in genetica, si pentru care pe 27 iunie 2023 a fost premiat la GALA RADAR DE MEDIA.
Cu experienta si in psihologia judiciara, Marius Zamfir apeleaza in evaluarile sale la un intrument specific in Criminologie, denumit „autopsie psihologica”, un proces ce reuneste cunostinte din medicina, psihologie si criminologie sau ancheta judiciara.
„Foarte multe elemente din această tehnică au ajutat la sintetizarea informaţiilor atât din punct de vedere medical cât şi psihologic, dar mai ales cu mecanismele genetico-neuro-psiho-fiziologice din psihologia dezvoltării copilului, toate corelate cu informaţiile primite în interviul şi ancheta anamnestică desfăşurată cu părintele/părinții, precum şi folosirea acestora pentru a trage concluziile finale doar într-o echipă pluridisciplinară formată din psihologi, psihoterapeuţi, medici de diverse profesii dar şi părinţi, deoarece doar într-o astfel de echipă pluridisciplinară persoana cu autism are toate şansele să ajungă la potenţialul maxim de dezvoltare”, spune psihologul MariusZamfir, presedinte si membru fondator al Asociatiei pentru Sanatate Mintala a Copilului „Sfantul Serafim de Sarov”, din anul 2010.
În cadrul Conferinţei „Schimbare de paradigmă în autism – Autismul cauză sau efect al altor tulburări”, care s-a desfășurat sâmbătă – 18 martie 2023, la Sala Dalles din Bucureşti. În urma prezentărilor susţinute de specialiştii prezenţi, medici în specializările pediatrie, genetică neurologie, parazitologie, alergologie, dar şi a psihologilor şi psihoterapeuţilor specializaţi în recuperarea copiilor cu autism, s-a punctat faptul că tulburarea de spectru autist este foarte complexă, de cele mai multe ori având cauze genetice(structurale sau doar ca predispoziţii), amplificate în mare parte din cazuri de alţi factori interni (paraziţi intestinali, alergii, intoleranţe alimentare, diverse tulburări digestive etc) dar şi de factori externi (stil parental, ecrane, hiperprotectivitate etc) şi faptul că dacă se încearcă identificarea acestora şi eliminarea lor, în majoritatea cazurilor procesul terapeutic are o eficienţă sporită.