Unde puteti vedea filmul Independent „Experimentul Pitești”

83
Poste-Experimentul-Pitesti-varianta-montaj-Sam
Poste-Experimentul-Pitesti-varianta-montaj-Sam

Filmul independent Experimentul Pitești intra in exploatare oficiala prin Romania Film si toti ceilalti parteneri din Romania si din strainatate. Evenimentele au scop caritabil si prima proiectie cu exploatare la Bucuresti in prezenta echipei si a actorilor va avea loc pe 11martie, incepand cu 7.30 pm la clubul social-cultural-artistic ,,I-auzi una”, din strada Bărăției 33, Sector 3, București, Bilete aici: https://www.bilet.ro/eveniment/experimentul-pitesti-10934

Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen

● Lung-metrajul‚’’Experimentul Pitesti’’ este un film document, un film testament, un film manifest si un film semnal de alarma. Este imperios necesar sa ne cunoastem trecutul, sa invatam si el si sa nu mai repetam atrocitatile istoriei.

● Lung-metrajul a ajuns la lumina in peste 11 ani de munca, cu aportul a 120 de actori inca neplatiti si peste 800 de oameni in spatele camerei. Facem apel la toate insitututiile statului, comoanii si persoane private care pot sa ne ajute cu distributia filmului si remunerarea echipei

Biletele au valoare de donație către Asociația Connections România.

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținator al acestui proiect.

Proiecția lung-metrajului se va desfășura în scop caritabil, pe durata a 1h.20 de minute, fiind urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.

Vă rugăm să ajungeți în sală cel puțin cu 10 minute înainte.

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

Victoria Baltag: .. Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în

inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură. Și eu, și echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune.

Credem în educație ca singura comoară adevărată capabilă să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim și să creștem. Am realizat acest film pentru a oferi educație, informare și arta, pentru a cunoaște trecutul, pentru a învăța din el și pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocități. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea că „Singurul lucru necesar pentru că răul să triumfe este că oamenii buni să nu facă nimic”, așadar, eu cred că oamenii buni trebuie să acționeze împotriva triumfului răului și asta am făcut noi prin acest proiect.

Acesta este primul și singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată și pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice și psihice între 1949-1952. Este un film de interes internațional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate țările de sub URSS și se întâmplă și astăzi, din păcate.

Proiectul a căpătat interes internațional încă din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice au invitat echipa în anii anteriori să vorbeasca despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele). Este un film testament, o voce a celor care au fost torturați în vremea comunismului și a celor care nu și-au găsit încă dreptatea și este un film care tratează un subiect ținut ascuns de zeci de ani, un film făcut pentru a dezvălui o istorie din care întreaga societate trebuie să învețe. Este un film manifest care vine cu informații despre comunism, educație, libertate de gândire, dincolo de divertisment. Este un film de ”responsabilitate morală” menit să stea împotriva uitării.

Brosura filmului cu testimoniale de la actori, membri ai echipei si rudele celor care au patimit la Pitesti: https://www.dropbox.com/s/mq8mp3kbsg7prjd/Brosura.pdf?dl=0

Locatiile din a doua parte a turneului nostru:

Bucuresti Club cultural social I-auzi Una 11.04. 19.30 cu prezenta echipei

Cluj Cinema Victoria 12.04. 17.45 cu prezent\ echipei

TG. Jiu Cinema Sergiu Nicolaescu 17.04. 19.00 cu prezenta actorilor

Sibiu Cinema Art 21.04 19.00 cu prezenta echipei

Craiova Cinema Patria 22.04. 19.00 cu prezenta echipei

P. Neamt Mon Amour Cinema 26.04 19.00 spectacolol de gala

TG. Neamt Casa de cultura Tg Neamt 27.04 17.00 cu prezenta echipei

Iasi Cinema Ateneu 28.04 20.00 cu prezenta echipei

Suceava Teatrul Matei Visniec/Cinema Modern. 29.04 16.30/19.00 cu prezenta echipei

Brăila Licee 11.05 cu prezenta regizorului

Galati – asteptam confirmari

Iasi Cinema Victoria 05 mai , ora o vom anunta curand

Botosani Cinema Unirea 30 aprilie 19.00 cu prezenta regizorului

Asociația Connections România desfășoară activități culturale, științifice, educaționale, încă din 2012, promovând implicarea tinerilor cu potențial în activități de educație nonformală, artă și sport. Astfel, în ultimii 5 ani, a organizat peste 40 de evenimente implicând un număr de peste 1000 de tineri. Între activitățile ong-ului enumerăm: concursuri și expoziții de inventică și tehnologie; cursuri de management, business, negociere, antreprenoriat, mentorat, facilitiare și formare traineri, cinematografie, fotografie și artele spectacolului (www.connections.org.ro).