Cristina Soloc, intalniri speciale pentru „Romania veritabila”!

518

 După 18 ani de prezentat și moderat emisiuni, fără întrerupere, în studiourile Televiziunii Române, Cristina Șoloc iese din lumina reflectoarelor și cutreieră țara, în căutarea oamenilor și locurilor veritabile, autentice, valoroase.  Din 8 decembrie, de la ora 17.30, la TVR 1 puteți urmări emisiunea ROMÂNIA VERITABILĂ, realizată de Cristina Șoloc. Emisiunea are patru episoade. Cel de-al doilea episod se va difuza pe 15 decembrie, al treilea – pe 22 decembrie și al patrulea – pe 5 ianuarie 2019. Toate de la ora 17.30. Lansarea emisiunii ROMÂNIA VERITABILĂ va avea loc la Cinema Pro, pe 5 decembrie, de la ora 19.00. Pe covorul roșu, vor defila în costum popular oamenii autentici care și-au jucat rolul lor, din viața de zi cu zi, și au ajuns actori în România Veritabilă.

Pe parcursul a patru episoade, realizatoarea pune reflectorul pe câte o “călăuză” responsabilă să-i dezvăluie oamenii care dau valoare unei Românii Veritabile, precum și peisajele superbe, și locurile care degajă energie și inspiră la genialitate.

Astfel, în primul episod, Cristina Șoloc ajunge în satul George Coșbuc (fostul Hordou) și află povestea uluitoare a renumitului neurocercetător Leon Zăgrean, care a crescut pe un deal, într-o familie numeroasă. Tot aici, în satul Coșbuc, Cristina dă mâna cu George Coșbuc de 4 ori! Incredibil, dar cât se poate de real! O întreagă familie descendentă a poetului, de la străbunic la strănepot, îi poartă atât numele, cât și prenumele.

Prin călăuza Leon Zăgrean, Cristina îl mai întâlnește pe ultimul trâmbițaș din satul George Coșbuc, pe Nechiti Vasile, și pe prima mireasa-actriță din Nunta Zamfirei – Ana Cifor. În 1966, la 100 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, autoritățile au recompus, cu tot fastul, o nuntă specifică Văii Sălăuței, respectând întocmai tradițiile care l-au fascinat și inspirat pe Coșbuc. A fost cea mai mare nuntă fără dar din lume, la acea vreme, la care au participat peste 20.000 de oameni. Acel film, realizat în 1966, nu se mai regăsește în arhivele naționale. Însă Cristina Șoloc a reușit să intre în posesia imaginilor, datorită familiei Moldovan, care participase atunci la alaiul nuntașilor. Domnul Ernest Moldovan a transpus imaginile de pe peliculă pentru a le păstra în arhiva familiei. Și, iată, după 52 de ani, filmul a ajuns la realizatorul TVR, Cristina Șoloc. Toate aceste lucruri se pot întâmpla doar într-o Românie Veritabilă!

În celelalte episoade, Cristina Șoloc a fost îndrumată de călăuzele: Marius Leordeanu, cercetător în inteligență artificială; Silviu Gurlui, doctor conferențiar și cercetător – care a realizat singurul aparat din țară capabil să monitorizeze și să analizeze componența chimică a atmosferei terestră până la 15 km altitudine; Sandu Hotima, expert în dezvoltare regională.

”Mi-am dorit să realizez proiectul meu, România Veritabilă, fiind dornică să aflu că încă mai sunt oameni valoroși și autentici care își pot găsi un loc, meritat, și pe micul ecran – declară Cristina Șoloc. Domnul director Eduard Dârvariu mi-a propus să realizez o serie de reportaje, construite după aceeași rețetă pe care am folosit-o în reportajele „Noaptea Viflaimelor” și „Poveste după Poveste”. M-am apucat de treabă, am depistat care îmi sunt călăuzele și am pornit la drum. Călătoria mea prin ROMÂNIA VERITABILĂ s-a dovedit a fi cea mai frumoasă și mai adevărată lecție de viață, de omenie, de ospitalitate și de modestie. Într-o livadă minunată din satul Apa Asău, am întâlnit o moldoveancă strașnică, specialistă în bucătărie și tradiții, Simona Drilea, care mi-a prezentat-o pe creatoarea măștilor vesele, Diana Albu, care la rândul ei m-a prezentat conducătorului Cetei de urși de la Asău, care respectă o tradiție veche de peste 100 de ani. Peste tot pe unde am fost, am găsit numai astfel de oameni valoroși și autentici. Vă invit să descoperiți ROMÂNIA VERITABILĂ, începând din 8 decembrie, de la ora 17.30”.

Cristina Șoloc a descoperit, grație bunăvoinței acestor călăuze, oameni frumoși și minunați: istoricul Mihai Dăncuș, meșterul Vasile Hodiș, care a construit nu mai puțin de 26 de biserici de lemn, copiii excepționali ai Maramureșului, ale căror performanțe depășesc granițele țării, Ștefan Răzvan Bălăucă, considerat un geniu pentru că și-a luat Bacalaureatul cu media 10 în clasa a IX-a, câștigând nenumărate Olimpiade internaționale, dar care a decis să rămână la Facultatea din Iași, refuzând mai multe universități de afară, Luisian Grigore, profesorul care predă fizică și informatică practică, în Botoșani, reușind să scoată din elevii săi inventatori și cercetători apreciați în străinătate, preoteasa Victoria Berbecar, cea care a făcut Botiza celebră în lume, pentru covoarele vopsite în culori naturale, super-ceterașii Sihuța, celebri și în străinătate, Loredana Călin, o tânără cântăreață de muzică populară are a reușit să strângă milioane de vizualizări cu o melodie ce promovează zona Botașanilor, fiind îndrumată de maestrul Ioan Cobâlă, cel mai mare armonist al Moldovei etc.

Producător și realizator: Cristina Șoloc, Ilustrație muzicală: cercetătorul Marius Leordeanu, Director de imagine: Gabriel Borta, Producator de teren: Dana Andronie Hartner, Imagini dronă: Cosmin Tomoiagă